Czym jest smog?
Lato może przynieść coś więcej niż...
Niezależnie od sytuacji ekonomicznej, istnieje pewna kategoria produktów, na których lepiej nie oszczędzać. Tańsze odpowiedniki mogą być szkodliwe dla organizmu.
Jeśli należysz do kategorii mięsożerców i mięso jest głównym źródłem białka w Twojej diecie, to kupuj świeże mięso, a nie gotowe i kiełbasy. Oferują one minimalne korzyści i niebezpiecznie wysoki poziom zagrożenia. Niekoniecznie należy brać zbyt drogie mięso, drób i tańsze, a nie gorsze od wołowiny czy wieprzowiny, wręcz przeciwnie, mniej tłuste. Zwróć uwagę na produkty uboczne, takie jak wątroba. Zawiera rekordowe ilości żelaza i witamin z grupy B.
Sezonowe owoce i warzywa są źródłem błonnika, witamin i mikroelementów. Wszystkie one muszą znaleźć się w diecie człowieka, aby zapewnić normalne funkcjonowanie układu pokarmowego. Jednak niesezonowe i nietypowe dla danego regionu potrawy mogą wywołać niepożądane reakcje. Lepiej z nich zrezygnować.
Tanie mleko może być produktem rozcieńczonym. W tym przypadku mleko jest rozcieńczane tłuszczami roślinnymi. E. coli jest często spotykana w mleku domowej roboty, więc uzyskanie maksymalnych korzyści z surowego mleka nie jest możliwe. Wysoka cena mleka nie musi oznaczać dobrej jakości, ale mimo to prawdopodobieństwo zakupu mleka naturalnego wraz ze wzrostem ceny rośnie.
Nie sposób odróżnić sera naturalnego od produktu seropodobnego, którego ostatnio zbyt wiele pojawia się na półkach sklepowych. I nawet nazwa producenta nie jest gwarancją, że przed tobą naturalny ser. Różnica między nimi polega na cenie. Produkt serowy składa się z tłuszczu nie mlecznego. Tłuszcz ten staje się aktywny chemicznie w organizmie człowieka, gdzie niszczy komórki i tkanki.
Nie należy się cieszyć, gdy na sklepowej półce pojawi się tania oliwa z oliwek. Do wyprodukowania 1 litra naturalnej oliwy z oliwek potrzeba około 5 kg oliwek. Producenci bez skrupułów dodają do niego inne oleje roślinne, obniżając w ten sposób cenę produktu. Taki olej jest mniej przydatny.
Jeśli nie możesz odmówić sobie słodyczy, to lepiej zjeść trochę, ale dobrej jakości. Tanie słodycze - źródło uwodornionych tłuszczów, aromatów, sztucznych barwników i innych szkodliwych dodatków. Ich spożywanie może prowadzić do chorób - alergii, marskości wątroby, otyłości, nadciśnienia i wielu innych. Deser powinien zawierać masło, a nie margarynę.
Organizm dziecka dopiero się kształtuje, dlatego pełnowartościowa dieta jest ważnym...
Czytaj więcejZima za oknami to nudny dzień dla dzieci? Niekoniecznie. Jest wiele zabaw, które...
Czytaj więcejGłównym problemem, z którym biegacze napotykają wiosnę, jest wiele opcji pogodowych...
Czytaj więcej