Każda gospodyni domowa wie, jak zaoszczędzić pieniądze w budżecie rodzinnym i to nie tylko poprzez gotowanie prostych, ekonomicznych posiłków. Gotowanie niedrogie - nie oznacza niesmaczne, a samodzielnie ugotowany posiłek będzie tańszy od takiego samego gotowego odpowiednika.
Tak więc, ogólne zasady oszczędzania budżetu w kuchni:
- Zaplanuj swój budżet na jedzenie - odłóż kwotę, której potrzebujesz, oblicz ilość potrzebnych artykułów spożywczych oraz dzienne wydatki na świeże pieczywo, mleko i inne łatwo psujące się produkty.
- Zanim pójdziesz do sklepu spożywczego, zrób listę zakupów. Im bardziej szczegółowa lista, tym lepiej - waga, ilość lub objętość. Staraj się unikać spontanicznych zakupów, zwłaszcza jeśli widzisz promocje i oferty specjalne - to wszystko sztuczki marketingowców.
- Nie zaglądaj do działów kulinarnych, które ma prawie każdy duży supermarket. Nawet nie tylko po to, żeby popatrzeć.
- Kupuj produkty sezonowe, egzotyka poza sezonem jest bardzo droga. Nie ma też co liczyć na sztuczną żywność poza sezonem.
- Oblicz dokładnie, ile łatwo psującej się żywności możesz zjeść ty i twoja rodzina. Jeśli nikt nie pije kefiru, nie kupuj go na wszelki wypadek, gdybyś miał na niego ochotę.
- Kupuj żywność, która długo się psuje i ma sezonowe dostawy - warzywa, zboża. Pozwoli to zaoszczędzić pieniądze, jeśli masz miejsce do przechowywania tego wszystkiego i znasz podstawowe zasady prawidłowego przechowywania tych produktów.
- Postaraj się mieć kilka jednodaniowych menu i nie rób porcji. O wiele bardziej ekonomiczne jest przygotowanie pilawu mięsnego niż smażenie steków.
- W dni, kiedy nie masz czasu na gotowanie lub kiedy nie możesz sobie pozwolić na kupno gotowej pizzy, zrób zapiekankę i oszczędź sobie kłopotu.
- Bądź pomysłowy w gotowaniu - niedrogie nie znaczy złe.