loader
Jak oszczędzać z przyjemnością?

Żywność, która prawie nigdy się nie psuje

Prawie żadna rodzina nie ma zapasów żywności. Nie chcesz przecież biegać do sklepu za każdym razem, gdy musisz zrobić obiad. Niestety, niektóre produkty spożywcze psują się, ponieważ minęła ich data przydatności do spożycia lub były nieprawidłowo przechowywane. Co powinieneś gromadzić, aby oszczędzanie pieniędzy nie zamieniło się w marnotrawstwo?

Ryż biały

Brązowy ryż jest niewątpliwie zdrowszy, ale ze względu na zawartość oleju przechowuje się go maksymalnie przez sześć miesięcy. Biały ryż, z drugiej strony, wytrzyma do 30 lat w twojej spiżarni, tylko w próżni i w chłodnym miejscu.

Sól kuchenna.

Czy uważasz, że jest to bezużyteczny produkt do przechowywania na skalę przemysłową? W końcu do dania nie potrzeba wiele soli. Sól można jednak stosować do przechowywania zarówno mięsa, jak i ryb bez konieczności chłodzenia. Sól przechowuje się przez 5 lat, a nawet dłużej. I nawet jeśli trochę wyschnie - nie wpłynie to na jego smak.

Cukier

Jedyną wadą przechowywania cukru jest jego zdolność do absorbowania wilgoci. Chociaż może być również używany zgodnie z jego przeznaczeniem bez żadnych problemów. Dodatkowo można umieścić zapasy cukru obok tych produktów, które są niepożądane ze względu na wilgoć - cukier przejmie całą wilgoć.

Mleko suche

Mleko w proszku może być używane do wypieków lub rozcieńczane według receptury, jak to robi większość naszych producentów. Ponadto witaminy w nim zachowane nie znikną z czasem. Suszone mleko może nabrać skały od wilgoci, więc należy je umieścić w chłodnym, dobrze wentylowanym, suchym miejscu.

Suszona fasola.

Bezpretensjonalne, są uważane za pokarm dla nieszczęśliwych. Za niewielkie pieniądze dostajemy bardzo pożywny i zdrowy produkt, w dodatku całkiem przyzwoicie smakujący. Oczywiście, z biegiem czasu ziarna tracą jakość, niemniej jednak są jadalne w ciągu 30 lat przechowywania.

Pemmican

To taki spożywczy koncentrat mięsny, który smakuje jak beef jerky. Produkt ten jest lekkostrawny, smakuje dość pożywnie, a jednocześnie potrzeba go bardzo niewiele, aby się nasycić. Jest to raczej składnik turystyczny, ale do tworzenia domowych zapasów strategicznych na wypadek sytuacji kryzysowej nadaje się bardzo dobrze.

Miód

Miód jest długotrwały, a nawet krążą plotki, że archeolodzy wielokrotnie znajdowali miód w wykopaliskach i wyglądał on całkiem jadalnie tysiące lat później. Miejmy nadzieję, że nie będziemy musieli przechowywać miodu tak długo, ale faktem jest, że wytrzymuje on próbę czasu.

Sos sojowy

Sos sojowy jest produktem skoncentrowanym i w zależności od składu może być przechowywany przez różny okres czasu. Jednak przeciętnie zachowuje trwałość, ale tylko do momentu otwarcia torebki lub butelki. Po tym czasie sos przechowuje się tylko w lodówce.

Syrop klonowy

Mówi się, że syrop klonowy jest w stanie zachować trwałość na zawsze. Nie potrzebujemy aż tak wiele, ale perspektywa jest kusząca. Syrop jest bogaty w cukier, a to powstrzymuje zarazki przed namnażaniem się. Syrop klonowy może być przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Alkohol

Alkohol na bazie koncentratu nie utrzymuje się długo, ale naturalny produkt z czasem staje się tylko lepszy. Alkohol przydaje się do gotowania, marynowania, tworzenia atmosfery i nastroju. Dobrymi środkami antyseptycznymi są również czyste rodzaje alkoholu.

 

Kategorie

Popularne

Rodzinne promocje - twój poradnik zakupowy!

Promocje, rabaty, gazetki promocyjne... tak dużo sposobów oszczędzać! Czy warto zbierać karty lojalnościowe sklepów? Czy aplikacje sklepów są pomocne przy zakupach? Jak tanio kupić ubranie dla dziecka? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz wśród naszych porad zakupowych!

Nowe posty